top of page
Search
  • latvianculturalcen

Pirmā Novusa nometne jauniešiem Lielbritānijā Zoom

Updated: Jan 10, 2021

12.-13.decembrī norisinājās P

. Iepriekš paredzētās klātienes nometnes vietā pasākums notika Zoom vidē.

Pateicoties saņemtajam atbalstam gan no Latvijas, gan Lielbritānijas mums bija neticama iespēja par nometnes ekspertiem pieaicināt vienus no pašiem labākajiem Novusa speciālistiem pasaulē. Jauniešus spēlēt novusu mācīja Andris Sudmalis (Latvijas čempions Novusā un Lielbritānijas Novusa čempionāta uzvarētājs), Guntars Brālītis (Pasaules čempions Novusā, Latvijas čempions Novusā, Krievijas Galda spēļu kluba prezidents), Kaspars Paegle (Vācijas Novusa kluba prezidents, FINSO (Starptautiskā Novusa sporta organizāciju federācija) prezidija loceklis), Aldis Bišovs (Vairākkārtējs Latvijas Novusa čempions) un Imants Ločmels (Vairākkārtējs Starptautisko Novusa čempionātu uzvarētājs).

Meistarklasēs piedalījās jaunieši no visas Lielbritānijas un organizatoru uzdevums bija nogādāt novusa galdus un inventāru katra jaunieši mājās. Galdi pie spēlētājiem ceļoju uz Londonu, Peterborough, Birmingemu, Bristoli, Kinderminsteri, Veikfīldu, Līdsu, Bradfordu, Shefieldu, Glosteru, Sauthemptonu un pat Glazgovu.

Sirsnīgs paldies visiem tiem, kas vēlējās piedalīties un pieteicās pasākumā: Alekss Aleksis Beet, Inguss Priede, Markuss Vasiļjevs, Valts Jānis Zauers, Joshua Sūna, Pēteris Ritums, Niks Bišovs, Toms Stikāns, Ernests Čaklais, Adrians Strazdiņš Bluka, Aleksandrs Timofejevs, Patrīcija Vīksna, Sabīne Kviste, Māris Roberts Čaklais, Sāra Kairiša, Beatrise Bludziņa, Melānija Sobola, Elīza Čaklā, Kristiāns Stepiņš, Elza Umure, Ance Kazāka, Aleksandrs Sudmalis.

Nometnes pirmajā dienā dalībnieki sadalījās pa grupām un ekspertu vadībā mācījās novusa pamatus, izspēles kārtību un paņēmienus. Eksperti nedaudz pastāstīja par novusa vēsturi, par novusa dzīvi Latvijā un novusa izplatību pasaulē. Stāstīja arī par iespējām iekļauties gan Latvijas, gan pasaules novusa dzīvē un piedalīties turnīros.

Otrā dienā notika Novusa turnīrs trijās grupās, kur kopā ar jauniešiem piedalījās arī Lielbritānijas Novusa federācijas pārstāvji no Birmingemas Novusa kluba, Spēļu kluba "Čiekurs", Novuss Pool Games Londonas kluba, Sauthemptonas Novusa kluba “Iceberg”.

Apsveicam uzvarētājus: Elites grupā (jauniešu konkurencē): 1.vieta – Elīza, 2.vieta – Māris, 3 vieta (dalīta) - Inguss un Ance. Vidējā grupā: 1. vieta – Ernests, 2. vieta – Kristiāns, 3 vieta – Valts Jānis Jaunākā grupa: 1 vieta – Markuss, 2. vieta – Niks, 3.vieta – Toms. Eksperti izraudzījās arī savu favorītu katrā grupā: Elites grupā – Elīza, Vidējā grupā – Aleksandrs T., Jaunākajā grupā – Markuss. Īpašas uzslavas par telpas vizuālo noformējumu saņēma: Elites grupā (dalīti) Inguss un Ance, Vidējā grupā – Kristiāns, Jaunākajā grupā – Aleksandrs S.

Sestdienas vakarā jaunieši pulcējās sadraudzības vakarā spēlējot startēgijas spēli “Among us”. Visiem bija tik interesanti, ka jaunieši savstarpēji vienojas satikties arī svētdienas vakarā un turpināt spēli, kaut iepriekš tas nebija plānots. Kaut pirms pasākuma bija šaubas, kaut daudzi neticēja, kaut paši bijām vairāk uztraukušies kā brīžos, kad tiekamies klātienē, tagad atskatoties varam ar droši sirdi apgalvot, ka nometne norisinājās veiksmīgi, neticami atraktīvi, dzīvespriecīgi un labu emociju piepildīti. Jauniešiem bija unikāla iespēja aci pret aci satikt unikālus novusa sporta profesionāļus, kas klātienē visticamāk nemaz nebūtu iespējams. Esam ļoti priecīgi par katru dalībnieku, kas “uzņēma novusu” savā gimenē šajā nedēļas nogalē. Esam pateicīgi jauniešu vecākiem un arī vecvecākiem, kas aktīvi atbalstīja mācībās un juta līdzi sacensībās.

Ar šo pasākumu vēlreiz un vēlreiz pārliecinājāmies, kas latvieši atrod formu kā interesanti pavadīt laiku kopā, pat ja tas ir datora ekrānā un simtiem kilometru attālumā.

Kā teica vairākkārtējs Latvijas Novusa čempions, Aldis Bišovs: “Šoreiz neizplūdīšu garos komentāros, bet bija patiess prieks piedalīties šajā projektā. Lielas uzslavas organizatoriem, jo pie šī brīža situācijas, šādu pasākumu izveidot var tikai retais.”. Savukārt Kaspars Paegle (Vācijas Novusa kluba prezidents, FINSO (Starptautiskā Novusa sporta organizāciju federācija) prezidija loceklis) piebilst: “Paldies par iespēju piedalīties un par pozitīvajām emocijām. Šāda veida pasākums ir noteikti atkārtojuma vērts! “

Pasākums notiek projekta “Lielbritānijas Novusa klubu Latvijas diasporas jauniešu nedēļas nogales nometne ar meistarklasēm ” ietvaros, ko organizē Birmingemas Novusa klubs sadarbībā ar Latviešu Kultūras centru Birmingemā, Lielbritānijas Novusa federāciju un Novuss Pool Game Londonas klubu. Projektu finansiāli atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Latvijas Republikas vēstniecība Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē, Latviešu Kultūras centrs Birmingemā un Novuss Pool Game Londonas klubs.


7 views0 comments
bottom of page