top of page
Search
  • latvianculturalcen

Latviešu lugu lasījumi 2020 turpinās

Updated: Oct 3, 2020


Šogad uzsāktais pasākums “LLL 2020” dzīvo un ar katru notikumu klūst aizvien krāsaināks.

Šī cikla idejas autore ir Dziesma Teteris no Losandželosas (ASV), līdzautors un projekta iesācējs Birmingemas Mazā teātra režisors Ingmārs Čaklais. Bet tagad šī ideja izvērtusies par īstu pārrobežu projektu, kur teātri un dramaturģiju mīloši cilvēki un radošie kolektīvi ir nojaukuši robežās to visplašākajā nozīmē.

Lasījumos piedalījušies tautieši no ASV, Francijas, Lielbritānijas, Vācijas, Beļģijas, Itālijas, Norvēģijas, Islandes un, protams, arī Latvijas. Lasījumus ar savu dalību atbalstījuši arī profesionāli aktieri Guntars Āboliņš, Lelde Vikmane un Lauris Dzelzītis. Piedalījies arī mīms Uģis Točs un latviešu diasporas deju kolektīvi no Lielbritānijas.

Lai piedalītos projektā ir jāievēro tikai divi noteikumi - pirmkārt, jālasa dzīva latviešu autora luga; otrkārt, lasījumā jāpiedalās vismaz trīs dažādu teātra mīļotāju apvienību (vēlams no dažādām valstīm) aktieriem vai “neaktieriem”.

Projekta ietvaros jau nolasītas vairākas lugas:


Andris Zeibots "Sānu censība"

Kristiāna Štrāle Dreika "Šķīstības solījums"

Harijs Ammers "Atmiņas zudumi"

Raimonds Staprāns "Paula Kalniņa tiesāšana"

Elizabete Hafere “Saki labu vai neko”

Hermanis Paukšs “Piedod, Bokačo, ja vari...”

Pēc Raimonda Staprāna lugas "Paula Kalniņa tiesāšana" lasījumā notika unikāls pasākums – diskusija par lugā aprakstīto vēsturisko notikumu. Diskusiju vadīja Arvīds Dravnieks, (Latvijas Publisko tiesību institūta direktors). Diskusijā piedalījās Kārlis Sils (Eiropas Universitātes doktorants), Jānis Pleps (Latvijas Universitātes Tiesību teorijas un tiesību vēstures katedras vadītājs) un Ingmārs Čaklais (Birmingemas Mazā teātra režisors).

Īpaši jāuzsver, ka visi dalībnieki, arī autori, videotehniķi un diskusiju dalībnieki, šajā projektā darbojas kā brīvprātīgie un atlīdzību par to nesaņem.

Lasījumu cikls turpinās! Nāc ar savu ideju, nāc ar savu lugu un darām kopā!

Visi lugu lasījumi ir publicēti Youtube kanālā: Latviesu lugu lasijumi 2020.


Latvijas Sabiedriskajos medijos www.lsm.lv:


Latviesi.com par lugu lasījumiem:




76 views0 comments
bottom of page