top of page
Search
  • latvianculturalcen

“Dzejas Dienās 2023” Birmingemā svin dzejnieces Ārijas Elksnes 95. dzimšanas dienu

Jau sesto gadu pēc kārtas Birmingemā svinēja Dzejas Dienas un pasākumā “Vēlreiz par mīlestību” atzīmēja latviešu dzejnieces Ārijas Elksnes 95. dzimšanas dienu. Arī šogad Dzejas Dienas organizēja Latviešu Kultūras centrs Birmingemā sadarbībā ar Anglijas Vidienes Latviešu grāmatu draugu klubu, uzņemot īpašo viesi dziedātāju un komponisti Lailu Ilzi Purmalieti no Latvijas un piesaistot diasporas teātru aktierus un mūziķus.

Šogad pasākums notika Eastside Jazz club Birmingemas centrā un ar dzejas lasījumiem uzstājās Birmingemas Mazā teātra un Londonas teātra “Trepes” aktieri. Lieliskās latviešu komponistu dziesmas ar Ārijas Elksnes vārdiem dziedāja un spēlēja Birmingemas mūziķi – Klāvs Freimanis, Gabriels Sobols un Īstais Mārtiņs. Jāpiebilst, ka Klāvs atskaņoja arī paša komponētu dziesmu, kurai iedvesmu bija smēlies no Ārijas Elksnes dzejas.

Pasākumu kuplināja viesis no Mansfīldas – latviešu komponists un dzejnieks Helmuts Feldmanis, kurš tieši Dzejas Dienas Birmingemā izvēlējās kā pasākumu, kurā publikai nodot savu dziesmu pirmatskaņojumus ar Ārijas Elksnes vārdiem. Tas tiešām bija burvīgs mirklis, kuram publika skaļi uzgavilēja.

Kā īpašs notikums Dzejas Dienās Birmingemā bija dziedātājas un komponistes Lailas Ilzes Purmalietes uzstāšanās ar svētku programmu, kas veltīta Ārijai Elksnei. Skanēja gan mākslinieces pašas komponētas, gan arī tautā mīļas melodijas ar Ārijas Elksnes vārdiem. Programmā stāsti par Elksnes dzīves ainām bija savīti ar dziesmām, kā rezultātā skatītāji iepazina daudz personīgāk pašu dzejnieci, gan arī klausījās burvīgajā dziedātājas Lailas Ilzes Purmalietes balsī un muzicēšanā.

Uz pasākumu bija ieradušies daudz teātra draugi un Dzejas dienu Birmingemā regulārie apmeklētāji no citām Anglijas pilsētām. Svinīgus pateicības vārdus svētku uzrunā teica Latvian community association in the UK vadītāja Iveta Sūna un Latviešu Kultūras centra vadītājs Ingmārs Čaklais.

Noslēgumā tradicionālajā kopējā fotogrāfijā dalībnieki un apmeklētāji sūtīja savus mīlestības apliecinājumus dzejai un Latvijai. Pasākumā, kas ilga vairāk kā trīs stundas, bija ieradies nepilns simts skatītāju, taču emociju pārbagātais pasākums pārsniedza tam atvēlēto laiku. Pēdējām notīm noskanot telpu īpašnieki veicināja skatītājus telpas atbrīvot 7 minūšu laikā un diemžēl visi nepaspēja nostāties kopbildē. Taču tas netraucēja, dzeju un mūziku sasmēlušamies laimīgiem apmeklētājiem un pasākuma dalībniekiem raitā solī doties mājup, nesot līdzi sev skaistas atmiņas par piedzīvoto Dzejas Dienās 2023 Birmingemā.

Projektu atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija no diasporas atbalsta projektu programmas līdzekļiem.

Latviešu Kultūras centrs Birmingemā (LKCB) ir bezpeļņas labdarības organizācija, kas saglabā, uztur, attīsta un veicina latviešu kultūru Lielbritānijā un pasaulē. LKCB aicina savā paspārnē tautiešus radīt jaunas aktivitātes jebkurā jomā. Centrs aicina savam pulkam pievienoties tikai tos, kas gatavi paši dibināt, veidot vai aktīvi virzīt kādas aktivitātes vai procesus. Visi pārējie aicināti lietot, izmantot, baudīt un vērtēt.



11 views0 comments
bottom of page