top of page
Search
  • latvianculturalcen

DZEJAS DIENĀS 2022 BIRMINGEMĀ SVIN DZEJNIECES MĀRAS ZĀLĪTES JUBILEJU

Updated: Mar 17, 2023

Jau tradicionāli, piekto gadu pēc kārtas, Anglijas vidienē – Birmingemā latvieši sanāca kopā, lai svinētu Dzejas Dienas 2022. Šoreiz pasākumā “Tik un tā” jubilejas gadā godināja dzejnieci Māru Zālīti.

Arī šogad Dzejas Dienas organizēja Latviešu Kultūras centrs Birmingemā sadarbībā ar Anglijas Vidienes Latviešu grāmatu draugu klubu. Šogad pasākums notika Midland Art Centre, pasākumu vadīja Birmingemas Mazā teātra aktieri Elīza Čaklā un Ivars Keišs.

Ar dzejas lasījumiem uzstājās Birmingemas Mazā teātra un Londonas teātra “Trepes” aktieri: Dace, Mārtiņš, Ance, Māris Roberts, Ernests, Inguss, Elīza, Inga, Santa, Patrīcija, Ivars, Dināra un Ingmārs.

Lieliskās latviešu komponistu Ulža Stabulnieka, Imanta Kalniņa, Raimonda Paula, Zigmāra Liepiņa, Ulža Marhilēviča un citu komponistu diesmas ar Māras Zālītes vārdiem dziedāja un spēlēja Birmingemas mūziķi - Zigurds Šusters, Rob Luis, Gabriels Sobols un Īstais Mārtiņs, piedaloties atkal arī Annai Wohl no Skotijas.

Šogad pasākums bija īpašs, jo uz Dzejas dienām Birmingemā bija aicināta arī dziedātāja Ieva Akurātere no Latvijas, kas izpildīja gan dziesmas ar Māras Zālītes vārdiem, gan arī priecēja klausītājus ar īpašu sagatavotu programmu.

Radošie un enerģiskie dejotāji no Tautas deju kolektīva “Straumēni” priecēja skatītājus ar Viestura Bērziņa veidotajiem deju priekšnesumiem, kas tika radīti speciāli šim pasākumam.

Uz pasākumu bija ieradušies daudz teātra draugi un Dzejas dienu Birmingemā regulārie apmeklētāji no daudzām Anglijas pilsētām, svinīgus pateicības vārdus svētku uzrunā teica Latvian community association in the UK vadītāja Iveta Sūna.

Noslēgumā tradicionālajā kopējā fotogrāfijā mēs visi sūtījām sirsniņas dzejniecei Mārai Zālītei apaļajā jubilejā.

Jāatzīmē, ka Dzejas dienas notika Lielbritānijas sēru laikā, tāpēc pasākumā godinājām aizgājušo Karalieni Elizabeti II ar klusuma brīdi un Ieva Akurātere viņai veltīja īpašu dziesmu.

Pasākumā bija ieradušies vairāk nekā simts skatītāju un nācās pat papildināt krēslu vietas, lai visi varētu omulīgi iekārtoties un baudīt dzejas burvību. Pasākums kopumā noritēja vairāk kā 4 stundu garumā, sākoties plkst 19.00 un beidzoties 23.00, kad noguruši, bet laimīgi, gan apmeklētāji, gan mākslinieki devas mājās.

Mēs visi kopā vairākkārt nodziedājām “Tik un tā” un atmiņā paliek viens no lasītajiem dzejoļiem:

Visa pasa saule šodien ir ciet. Tu vari ienākt pie manis mazliet. Varbūt tev ieliešu tēju mazliet. Tieši šodien es neesmu ciet.

Tieši šodien, kad pasaule, ciet, Nāc pie manis. Nav citur, kur iet. Varbūt es mīlēšu tevi mazliet. Tikai šodien un tikai mazliet.

Varbūt es raudāšu šodien mazliet. Tikai šodien un tikai mazliet.

Pasākumu finansiāli atbalsta LKCB un Sabiedrības integrācijas fonds no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem, kā arī The National Lottery Community Fund. Par publikācijas saturu atbild LKCB. #DiasporasNVO2022 #LKC #LatviesuKulturasCentrsBirmingema #TNLCommunityFund #BirmingemasMazaisTeatris #LondonasTeatrisTrepes #DzejasDienas #MaraZalite


Vairāk:



6 views0 comments
bottom of page