top of page
Search
  • latvianculturalcen

Dzejas Dienas 2020 Birmingemā Māra Čaklā zīmē

Updated: Nov 9, 2020


Jau trešo gadu Anglijas Vidienē – Birmingemā latvieši sanāca kopā, lai svinētu Dzejas Dienas. Centrālajā pasākumā Māra Čaklā 80. jubilejas gadā ikviens dalibnieks tika aicināts runāt, dziedāt un dejot tieši viņa dzeju.

Šogad Dzejas dienas organizēja Anglijas Vidienes Latviešu grāmatu draugu klubs sadarbībā ar Latviešu Kultūras centru Birmingemā un svinēja Mārā Čaklo pasākumā “Atkal, atkal ir debesis pušu…” viesmīlīgajās Oikos Café telpās.

Parasti Dzejas Dienu mājvieta bija Birmingemas bibliotēka (The Library of Birmingham), kur pērnajā un aizpērnajā septembrī godinājām Imantu Ziedoni, Ojāru Vācieti un Jāni Peteru. Arī šogad 12.septembrī bija iecerēts tur būt, taču Covid 19 noteikto ierobežojumu dēļ bibliotēkas durvis bija slēgtas. Bija ļoti lielas bažas, ka pasākums būs jāatceļ vispār, taču laimīgā kārtā visas nepieciešamās atļaujas pēdējā brīdī tika saņemtas un Dzejas Dienas varēja notikt. Diemžēl šogad bija jāierobežo apmeklētāju skaits, atbilstoši Anglijā spēkā esošajiem šī brīža noteikumiem.

Pasākumu vadīja Uldis Balodis (Socialais medijs LAIVA) un Elīza Čaklā (Birmingemas Mazais teātris).

Ar dzejas lasījumiem uzstājās Birmingemas Mazā teātra aktieri: Linards, Dināra, Ernests, Liene, Māris Roberts, Ināra, Elīza, Uldis, Dace, Mārtiņš, Elza, Ingmārs un Ance.

Lieliskās Imanta Kalniņa, Ērika Ķiģeļa un Jura Pavītola ar Māra Čaklā vārdiem sacerētās dziesmas atskaņoja Ance Kazāka, Elīza Čaklā un Rob Luis, īstā Mārtiņa virsvadībā.

Radošie un enerģiskie dejotāji no Tautas deju kolektīva “Straumēni” un Vidējās paaudzes deju kopas “Pērkonītis” priecēja skatītājus ar Viestura Bērziņa un Zanes Jansones veidotajiem dejiskajiem priekšnesumiem, kas tika radīti speciāli šim pasākumam. Dejotāji vizualizēja dziesmas “Viņi dejona vienu vasaru”, “Alvas zaldātiņi”, “Viena meita govi slauca” un “Atkal, atkal ir debesis pušu…”.

Pasākuma ietvaros notika bērnu un jauniešu lietišķās mākslas darbu konkurss, kas veltīts dzejniekam vai viņa dzejolim. Pasākuma organizatori no sirds atvainojas visiem tiem bērniem, kuri vēlējās konkursā piedalīties, bet nepaspēja savus darbiņus izgatavot vai nogādāt Birmingemā. Diemžēl Covid 19 pandēmijas noteikto ierobežojumu dēļ konkursu nevarēja izsludināt laicīgāk. Taču organizatori ir ļoti pateicīgi tiem bērniem un jauniešiem, kas savus darbu atsūtīja.

Par labāko tika atzīts Mika Kairiša zīmējums “Saulīte ar zobiem”, bet Sāra Kairiša un Joshua Sūna ieguva dalīto 2.vietu. Apsveicam!

Pasākumu atbastīja Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Latvijas Republikas vēstniecība Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotajā Karalistē un Sociālais medijs LAIVA.

Uz tikšanos Birmingemā - Dzejas Dienās 2021!


Foto galerija: https://bit.ly/33vQoUC



39 views0 comments
bottom of page